Kérdés: Tegnap este a barátaimmal söröztem, és közben arról is beszélegettünk, hogy a sör miért lesz kevésbé buborékos, ha felmelegszik. Ráadásul a világos sör hamarabb veszíti el a buborékjait, mint a keserû.
 
Jon Shaw
Brighouse, West Yorkshire
 


Válasz: A válaszhoz a gázok viselkedését és vízbeli oldhatóságát kell megvizsgálnunk. A sör általában cukrok, gázok, szereves savak, (remélhetõleg) alkoholok és egyéb vegyületek híg oldata.
 

A buborékos italok a szén-dioxidtól buborékosak. Az angol keserû sörben (az aleben) a szén-dioxidot az élesztõk termelik a cukrokból. A többi sörhöz, például az angol világos sörhöz, általában mesterségesen adják hozzá a szén-dioxidot a sörgyárban vagy csapoláskor.

A szén-dioxid oldhatósága függ az oldószer, ebben az esetben a sör hõmérsékletétõl. A gázok általában jobban oldódnak a hideg folyadákokban. Ez az oka annak, hogy például a pisztrángok és a lazacok, amelyeknek sok oxigénre van szükségük, a hideg hegyi patakokban és folyókban élnek.

A frissen csapolt sör bizonyos mennyiségû szén-dioxidot tartalmaz, de ahogy a melegben felmelegszik, egyre kevesebb szén-dioxidot tud oldani. A többletgáz a levegõbe kerül. A malátából és a komlóból származó illékony anyagok is gyorsabban párolognak a többi vegyületnél, ezért a sör szaga is megváltozik.

A világos és a keserû sör közötti különbség fõként két okra vezethetõ vissza. A világos sört általában hidegebben szolgálják fel, mint a keserût: így fedik el, hogy kevésbé ízes (mert kevesebb gyümölcsésztert és hosszú szénláncú alkoholt tartalmaz a készítésekor alkalmazott élesztõfajták és az alacsonyabb erjesztési hõmérséklet miatt). A levegõ és a sör közötti nagyobb hõmérséklet-különbség miatt gyorsabban melegszik fel a keserû sörnél, ezért gyorsabban veszít a szén-dioxidjából.

Másrészt csapoláskor a világos sörbe több szén-dioxidot nyomnak, mint a keserûbe, ezért kezdetben gyorsabban távozik belõle a gáz. Ezzel a trükkel is az angol világos sörök íztelenségét rejtik el.

A megoldás természtesen az, hogy igyuk meg gyorsan a sörünket vagy üljünk be hidegebb kocsmákba.
 

Geoff Nicholson


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science