Kérdés: A múlt héten megmértem, hány kiló vagyok. Miközben a mérlegen álltam, láttam, hogy a mutató lassan föl-le jár. Ez a lélegzéssel magyarázható, vagy más oka van?
 
Jane Hanson
London 
 
1. válasz: Ha érzékeny mérlegen állva megnézzük a pulzusunkat, látjuk, hogy a mutató akkor mozdul fölfelé, amikor a szívünk ver egyet.


A magyarázat a klasszikus newtoni mechanikában rejlik. Minden erõ azonos nagyságú ellenerõt kelt. Az erõt kifejtõ tárgy az a vér, amelyet a szívünk az aortába pumpál. A mérleg érzékeli azt az erõt, amely a gyorsan kinyomott vérmennyiségtõl származik, és a tû elõrelendül.

Bron Lipkin

London
 


2. válasz: A ballisztokardiográfiának nevezett orvosi eljárás során a test mozgását regisztrálják a szív összehúzódása, a vér kilökése és a nagy verõerekben szállított váráram lassulása során. A grafikonokon öt csúcs és völgy tartozik a szív minden ütéséhez. Az elképzelések szerint a csúcsok és a völgyek nagysága és alakja a különbözõ szívbetegségektõl függhet. Az 1950-es években fiatal kardiológusként sok idõt vesztegettem ennek a módszernek a tanulmányozására, amelyrõl késõbb kiderült, hogy nem használható a diagnosztikában.

Edwin Besterman

Nyugat-Indiai Egyetem, Jamaica
 

Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science