Kérdés: Hogy készül a sûrített narancslé? Miben különbözik a frissen kicsavart narancslétõl? Melyiket igyuk?


1. válasz: A narancslé-sûrítményt bepárlással készítik. Az üzemekben rendszerint a légkörinél kisebb nyomáson párologtatják el a vizet, hogy a szokásosnál alacsonyabb legyen a forráspont. Így a hõ a sûrítményben is kevesebb bomlást idéz elõ.

A sûrítményt könnyebb szállítani, mint a friss narancslevet, ezért a belõle készített hígított italok is olcsóbbak. A bepárlás miatt egy kevés ízanyag és C-vitamin elvész. A frissen kifacsart narancslébõl készült ital többe kerül, mert drágább a szállítása.

Nicholas Shilton és Padraig Nally
Department of Agricultural and Food Engineering University College
Dublin
 


2. válasz: A XX. század elejéig sokszor forralással sûrítették be a leveket, de a termékek "fõtt ízûek" lettek.

Az egyik mai módszer szerint addig fagyasztják a levet, amíg nem tudnak róla elég jeget lecentrifugálni. Ez olcsó és könnyû, de néhány ízanyag, például szerves sav a vízzel együtt "kifagy". A csökkentett nyomású bepárlást és a fagyasztva szárítást is gyakran alkalmazzák. Ezekkel a módszerekkel jó minõségû sûrítményt állítanak elõ folyadék, illetve por alakban. A termékekbõl csak kevés ízanyag hiányzik és a tápanyagok nem vesznek el.
 
Az ízt és az értékes összetevõket leginkább az oxigén veszélyezteti. Az oxidáció sok ízanyagot, A-, C- és E-vitamint és tápanyagot bont el.
 
Jon Richfield
Somerset West, Dél-Afrika


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science