Kérdés: A méhek általában egyszerre csak egyféle növénybõl gyûjtenek nektárt. A növényeknek ez elõnyös a beporzás szempontjából, de mi hasznuk van ebbõl a méheknek?


Válasz: A háziméhek rendszerint azért látogatnak egyszerre egy növényfajt, mert így hatékonyabban gyûjthetik a nektárt. Az egyforma virágok többnyire egy ágyásban, tehát egymáshoz közel vannak.

Minden virágfajtának más az alakja, ezért másképp kell belõle kiszívni a nektárt. A méheknek tehát minden virágnál meg kell tanulniuk, hogyan juthatnak hozzá a nektárhoz. Ha mindig másfajta virágra szállnak, sokkal lassabban dolgozhatnak.

A háziméhek a táncukkal elárulják egymásnak, hol van sok virág. Ezért a gyûjtés közben egy-egy méhnek nem kell újabb virágfajok felkutatásával töltenie az idõt. Ha a kiválasztott virágok elhervadtak, általában nem maga keres új ágyást, hanem a kaptárban "tudja meg", hová szálljon.

A dongóknak nincs ilyen "kommunikációs rendszerük". Ezért állandóan próbálkozniuk kell a különbözõ virágfajtákkal, így viszont a legjobbakat választhatják ki.

Francis Ratnieks, Sheffieldi Egyetem


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist