Kérdés: Hétéves kisfiam nemrég azt kérdezte tõlem, hogy gilisztából vagy emberbõl van-e több a Földön. Azt sem tudom, mibõl induljak ki a válaszhoz. Segítene valaki?


1. válasz: Hensen, aki kimerítõ és érdekes beszámolót közölt a giliszták szokásairól*, egy ismert nagyságú területen talált giliszták számából arra a következtetésre jutott, hogy 133000 gilisztának kell élnie egy hektár földön és 53767-nek egy acre-n (1 acre kb. 4047 m2). Ez utóbbi 356 fontot (kb. 161 kg-ot) nyom, ha Hensen nyomán egy gilisztát 3 grammnak veszünk. Meg kell azonban jegyezni, hogy ez az érték olyan számokon alapszik, amelyeket egy kertben kaptak, és Hensen véleménye szerint itt kétszer annyi giliszta van, mint a kukoricaföldeken. Bármilyen meglepõ is a fenti szám, hihetõnek tûnik annak alapján, amennyi gilisztát látok néha és amennyit a madarak naponta elpusztítanak anélkül, hogy a faj kihalna.

* Zeitschrift für Wissenschaft Zoologie, vol 28, p 360 (1877)
 
Charles Darwin, Down House, Downe, Kent


2. válasz: Egy négyzetméternyi füves terület giliszta-populációját kálium-permanganátos vagy erõs paprikás oldat kilocsolásával hozhatjuk a felszínre.

A termõföldben 100 gilisztánál is több van négyzetméterenként. A világon ma 6 milliárd ember él. Egyszerû számítással megállapíthatjuk, hogy 100 négyzetkilométer termõtalajon több giliszta van, mint ahány ember él a Földön. Szerencsére a giliszták nagyon jót tesznek a talajnak: levegõztetik és az elpusztult növényi szövetek emésztése révén humusszal gazdagítják.
 
Stephen C. Fry
University of Edinburgh
                    


3. válasz: Egy hektárnyi mezõgazdasági területen több giliszta van, mint ahány ember él a Földön. De nemcsak földigilisztákról van szó. Elõfordulnak apró fonalasférgek is, a nematódák, amelyeket mikroszkóp nélkül nem is láthatunk jól. Egy lapátnyi jó földben több milliónyi van belõlük. Egy részük hasznos: baktériumokkal táplálkozik vagy elpusztítja a kártevõket, más részük sokat árt a növények gyökereinek.
 
Számos helyen több féreg van az emberben, mint ahány ember él azon a vidéken. Egyetlen ember beleiben is több ezer fonalasféreg, horogféreg és más hasonló élõsködõ lehet.

Jon Richfield
Somerset West, South Africa
 
                     
4. válasz: Ha a "giliszták" közé soroljuk az összes nematódát és bélférget, amely az emberen és emberben él, az embernél nyilvánvalóan több giliszta van. Bármilyen gondosan tisztálkodunk is, a szemhéjunkon és máshol számos mikroszkopikus nematóda él.

 Michael Edelman


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist