Kérdés: Nemrég megjegyeztem a barátnõmnek, hogy milyen sok lány jár fekete nadrágban. Azt válaszolta, azért, mert így ksiebbnek látszik az ember feneke. Igaz ez? Tudományosan is bizonyítható?


1. válasz: Igaz, az ember feneke fekete ruhában kisebbnek látszik, legalábbis hátulról nézve.

Ennek az az oka, hogy a formákat a különbözõ árnyalatok és színek miatt érzékeljük. Ha fehér nadrágot visel valaki, kontúrjának gyenge árnyékai befolyásolhatják az alakját vagyis azt, amit az alakjából látunk. Fekete ruhában az árnyékok nem láthatók, és a forma laposnak tûnik.

Ez az oka annak, hogy a sötét bõrû emberek gyakran fiatalabbnak látszanak a világos bõrû embereknél. A sötét bõrön nehezebb észrevenni a ráncokat és a vonalakat, amelyek fõként az általuk keltett árnyékok révén láthatók. Ugyanezért túlozzák el az arcvonásokat a sötét bronzszobrokon.

Az ember feneke profilból az igazi alakját mutatja, de a fekete, különösen a matt változata, elég sok tornát és fogyókúrázást megspórol a nõknek.

Glyn Hughes,
ipari formatervezõ és szobrász
Adlington, Lancashire


2. válasz: Az egyenletesen sötét ruha valóban jót tehet az ember alakjának. De a minta is sokat számít. Például a párhuzamosan induló, majd egymástól eltávolodó és újra párhuzamossá váló, halszem-hatást keltõ vonalak a sima felületen is kidudorodás érzetét keltik. Az egyenletesen sötét nadrágon nehéz kivenni az árnyékokat és a mintákat, ezért nem látszik jól a kidudorodás valódi mérete.

Lakshmi Chakrapani, Atlanta, Georgia
 


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist