Kérdés: Akik e-mail-t használnak, a hagyományos levélküldést gyakran csigapostának (snail mail) nevezik. A múltkor levelet küldtem a szüleimnek, akik 25 km-re laknak tõlem. A levél két nap múlva érkezett meg. Kiszámoltam, hogy az utat 0,5 km/óra sebességgel tette meg. Mi a gyorsabb: a csiga vagy a csigaposta?


1. válasz: A csigák a lábukon csúsznak. A lábon levõ mirigyek nyálkát termelnek, hogy "megkenjék" a csiga útját.

Megmérték, hogy egyes csigák 0,048 km/óra sebességgel haladnak tehát tízszer olyan lassan, mint az említett levél. A közönséges mezei csigák sebessége általában a mért érték negyede. Ez jóval kisebb, mint a lajháré (0,24 km/óra) vagy az óriás teknõsé (0,27 km/óra). A Guinness csigabajnokságon, amelyet a londoni O'Conor Don pubban tartottak, a 330 milliméteres távon 0,0085 km/óra volt a legnagyobb sebesség. A csúcsot egy Archie nevû csiga tartja, amely 2 perc 20 másodperc alatt tette meg az utat.

Jon Noad
Hága, Hollandia


2. válasz: A válasz igen is meg nem is.

Egy kísérletsorozatban, amelyben a Gibbula umbilicalis nevû tengeri puhatestût is vizsgáltam, az állat átlagosan 0,0065 km/óra sebességre tett szert, amikor egy ragadazó hal elõl menekült. Sebessége tehát a Királyi Posta sebességének a századrésze volt. Az igazi összehasonlításhoz azonban a levelet kb. 300 méterre kellene küldeni...

A leggyorsabb puhatestû a tintahal, amely "vízsugár-hajtással" 40 km/órás sebességet is elér, ha a ragadozók elõl menekül. Szabadalmaztatták már a vízhatlan postazsákot?

Douglas Taylor
Nottingham


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist