Kérdés: Ha a vízcsapot nem nyitjuk ki egészen, hogy a vizet vékony sugárban folyassuk, néhány perc múlva a víz már csak csöpög. Azt is megfigyeltem, hogy a gázláng ennyi idõ alatt szintén kisebb lesz. Miért?

Keith French
Hornsby, New South Wales


1. válasz: A félig nyitott csapon át azért csökken az áramlás, mert az alátét, amely össze volt nyomva, amíg a csapot ki nem nyitottuk, kiterjed.

Amikor meg akarjuk állítani a víz folyását, teljesen el kell zárnunk az útját. Ez nagyon nehéz, ha két kemény felületet kell egymáshoz illesztenünk. Tökéletesen lapos felületeket csak drágán és sok munkával készíthetünk, és ha valamilyen szennyezés, például egy kis vízkõ kerül közéjük, a felületek nem zárnak tökéletesen. Ha a lapok közé gumi alátétet teszünk, nincs szükség tökéletesen sima felületekre. Az alátét összenyomódik a lapok között, kürülveszi a szemcséket, szabálytalanságokat, és jól zár.

Ha nem nyitjuk ki teljesen a csapot, a kezdeti áramlás csökken, ahogy az alátét újra fölveszi az eredeti, összenyomás elõtti
méretét. Hiába értjük, mi történik, bosszankodunk rajta.

MICHAEL BELL
Hitchin, Hertfordshire


2. válasz: A gáz esetében a csap általában fém-fém kontaktussal zár, ezért a láng csökkenése nem magyarázható meg a kiterjedõ alátéttel.

Fokozatosan csökkenõ gázáramot figyelhetünk meg, ha a gázcsap és a gázégõ közötti csõ hosszú vagy széles. Ha a csapot elõször jól kinyitjuk, majd kisebb fokozatra állítjuk, a csõben elõször nagy a nyomás a csap és az égõ között. Ez azt jelenti, hogy a láng zsugorodik, miközben az áramlás az új nyomásnak megfelelõ értékre áll be.

KENNETH CRAGG
Plymouth, Devon


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science