Kérdés: Az alkohol kiszáradáshoz vezet. Mi ennek az oka, és mennyi vizet kell inni a hatás kompenzálására? Ha gin-tonikot iszunk, elegendõ víz van-e a tonikban, vagy a ginnel elkevert víz másképp hat?


1. válasz: A szervezet vízegyensúlyát a vese tartja fenn, és a vazopresszin vagy antidiuretikus hormon (ADH) szabályozza. Ennek a hormonnak a hatására a víz a vizeletbõl visszajuthat a vérbe, ami csökkenti a vizelet mennyiségét.

Az alkohol gátolja a vazopresszin felszabadulását, ezért kevesebb víz jut vissza a vérbe, és megnõ a vizelet térfogata. Ha ezt a vízveszteséget nem pótoljuk elegendõ víz fogyasztásátval, kiszáradunk.

Az alkohol vízhajtó hatása a fogyasztott alkohol mennyiségétõl függ, de a hatást nem befolyásolja, hogy az alkoholt mekkora térfogatban oldjuk fel. A hatás tartama azonban függ az alkohol elfogyasztásának és lebontásának sebességétõl, ezért az egyes emberek más-más hatást észlelnek a májmûködésüktõl a fogyasztás gyorsaságától függõen.

A kiszáradás mértéke a vizelettel elveszített folyadék és a fogyasztott víz mennyiségének függvénye. Minél több folyadékot iszunk, annál kisebb a kiszáradás. A tonik részben kompenzálja az alkohol miatti folyadékveszteséget. Ha erõsen felhígított alkoholt iszunk, például sört, kevésbé fenyeget a kiszáradás.

A másnaposságot részben a kiszáradás okozza. Ha lefekvés elõtt iszunk egy fél liter vizet, reggel jobban érezzük magunkat.
 

Gwynfryn Chivers
Homerton School of Health Studies Cambridge
 
 


2. válasz: Az alkohol gátolja az ADH felszabadulását, ezért az elfogyasztott vízbõl többet választunk ki a vizeletbe, mint egyébként.

Homer Smith (a The Kidney: Structure and function in health and disease címû könyv szerzõje) szerint 1 milliliter etanol annyira gátolja az ADH-t, hogy 10 milliliterrel több víz választódik ki a vizeletbe. Ha a gin-tonik 9% gint tartalmaz, a vízháztartás egyensúlya nem borul fel. Mivel azonban nemcsak a vesén át veszítünk vizet, a helyzet rosszabb. A bor általában 9%-nál töményebb, tehát ha bort iszunk, nagyobb a vízveszteség.

A sörök többnyire 5%-osak, így a sörrel jól járunk, hacsak nem váltunk át késõbb valami töményre...

Nagy melegben a vízvesztést fokozza az izzadás, ezért érdemes vizet inni a veszteség kompenzálására, különösen lefekvéskor, egy "nehéz" este után.

Shane Maloney
Perth, Western Australia
 


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist