Kérdés: Amikor tegnap átmentem az úton, szemembe ötlött, hogy az utcán az aknafedelek többsége kör alakú. Az udvarunkban a csatornafedél négyszögletes. Miért használnak különbözõ formákat?

Nikki Steele
London


1. válasz: A saját káromon tanultam meg, hogy miért különbözõ az aknafedelek alakja. A hagyományos fedél azért kerek, hogy ne essen bele a lyukba.

Az aknafedeleket rendszerint úgy tervezik, hogy a teherautók súlyát is elbírják, ezért rendkívül nehezek. Ha egy fedelet beleejtünk egy lyukba, miközben megpróbáljuk a helyére tenni, nemcsak megrongálhatunk valamit, hanem a fedelet is nehezen tudjuk felhozni (amit volt szerencsém kipróbálni).

Ha az aknanyílás és a fedél alakja kerek, nem lesz ilyen problémánk. Akárhogy forgatjuk, a fedél nem esik bele az aknába. Ha a négyszögletes fedelet megfelelõ szögben tartjuk, leejthetjük de nem érdemes kísérletezni.

A kerek aknafedél azért is elõnyös, mert sarkok híján könnyebb a helyére tenni. A kerek fedél nehezebben rongálódik meg, mint az, amelyiknek hegyes csúcsai vannak.

DALIN BRINKMAN
Camarillo, Kalifornia


2. válasz: Az aknafedelek többsége egyszerûen azért kerek, mert így nem ejtjük bele az aknába. Ha a négyzet alakú fedelet az átló irányába fordítjuk, átcsúszhat a nyíláson.

A levélíró udvarában valószínûleg azért négyszögletes a nyílás, mert az akna nem túl mély, ezért nem tragikus, ha a fedél beleesik, másrészt a négyszögletes nyíláson át jobban hozzá lehet férni a lenti vezetékekhez.

MATTHEW PAYNE
Hampton, Middlesex


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science