Kérdés: Miért lélegzünk magunktól? A figyelmünk nélkül hogyan cserélõdnek a légzési gázok?

Bódi Beatrix


1. válasz: A szervezet mûködéséhez elengedhetetlen a folyamatos légzés. Ha a légzés tudatos cselekvés lenne, se alvás közben, se ájuláskor, se csecsemôkorunkban nem kapnánk levegôt. Sok állat nem is tudja akaratlagosan visszatartani lélegzetét. Egyes evolúciós elméletek szerint az embernek erre a képességre a beszéd kialakulása miatt volt szüksége, mások úgy  gondolják, az ember egy idôben vízi életmódra tért vissza (vízimajom-elmélet), ez azonban sokat vitatott elképzelés. Kivételt képeznek a delfinek, amelyek régebben szárazföldi, négylábú állatok voltak, ám véglegesen visszatértek a vízbe. A légzés náluk nem automatikus, ezért az alvást úgy kellett megoldaniuk, hogy egyszerre csak az egyik agyféltekéjük alszik, a másik felügyeli többek közt a légzésüket is.

Varga Gábor


2. válasz: A légzésnek nem sok köze van a tudatossághoz, ez igaz. Olyanyira, hogy az ember csak egy meghatározott ideig tudja visszatartani a lélegzetét. Nem képes saját magát megfullasztani, de még csak eszméletlenné tenni sem ilyen módon, mert a reflex visszaveszi az irányítást.
    A légzést nem felülegyeli egyetlen "tudatos" része sem az agynak. A légzést és szinte minden vegetatív szervmûködést az agytörzs irányít viszacsatolásos rendszer segítségével. Az emberi szervezet talán legfantasztikusabb mechanizmusa ez, amit a modern technikai tudomány még mindig képtelen lemásolni. A légzésünket a vér oxigénszintje szabályozza, amit az agytörzs (a gerincvelô kiszélesedô része a koponya alsó harmadában)  felügyel. Amikor belélegzünk, levegô áramlik a tüdôbe, ami a hólyagocskákon keresztül a véráramba kerül, a vér oxigénszintje emelkedik. Az agytörzs érzékeli a változást, és parancsot ad a bordaközi izmoknak az ernyedés befejezésére. A belégzési folyamat leáll. Ebben a pilanatban van egy kicsi szünet. A tüdôben az oxigéndús levegô szén-dioxid-dússá változik, ahogy a hólyagocskák leadják a vér szén-dioxid-tartalmát. A vér oxigénszintje csökken. A kilégzõfolyamat elkezdôdik, a bordaközi izmok megfeszülnek és lassan kiszorítják az elhasznál levegôt a tüdôbôl. A vér oxigénszintje eléri az alsó határt. Az agytörzs ezt látva elektromos impulzust továbbít a bordaközi izmoknak, hogy hagyják abba az összehúzódást, és lazuljanak el újra. Ezzel a ciklus újraindul.
És ez csak a szervezet "készenléti" állapota. Ez a rendszer szörnyen hatékony. Képes kezelni a szervezet fokozott mûködését is, sôt a stresszhelyzetet is, az agy tudatos részeinek bevonása nélkül. És sose áll le, nem alszik, nem pihen (nem kis szerencsénkre).

Csikós DávidVissza a kérdésekhez