Kérdés: Egészségügyi okokból újabban csak desztillált vizet iszom. Jobban járok-e így hosszú távon, mintha ásványvizet innék? Vannak-e olyan ásványok vagy nyomelemek a nem desztillált vízben, amelyek hasznosak vagy szükségesek?

C J DEARLING
St Anstell
Cornwall


1. válasz: A desztillált víz fogyasztása nem támasztható alá egészségügyi okokkal. A víz fontos nyomelemeket tartalmaz. Például egy felnõttnek napi 15 milligramm rézre van szüksége. Ez a réz származhat májból, teából, csokoládéból, kávéból vagy a rézcsövön érkezõ vízbõl. Elõfordulhat, hogy nem szabad csapvizet inni, mert sok oldott ólmot vagy kórokozót tartalmaz. De ez ritkán fordul elõ, és nem indokolja, hogy állandóan desztillált vizet igyunk, ami egyébként pocsék.

DAVID KAY
Leedsi Egyetem
Környezettudományi Tanszék


2. válasz: Ez a divat arra a hitre vezethetõ vissza, hogy a csapvízben káros nyomelemek, péládul nehézfémek vannak. A desztillált víz ivásának hatása az ember életmódjától függ. Ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, valószínûleg nem okoz gondot a desztillált vagy ionmentes víz fogyasztása. Az ivóvíz csak kevés fontos ásványi anyagot tartalmaz.

A desztillált víz azonban ízetlen, kellemetlen ital. A csapvíz alternatívája lehet még a fordított ozmózisrendszerrel kezelt víz. Ez a rendszer eltávolítja a nagy vegyértékû ionok és fémek 99 százalékát, és "könnyû" vizet állít elõ, mert az oldott gázokat nem vonja ki a vízbõl.

MICHAEL LEDGER
Lightwater
Surrey


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science