Kérdés: Miért van öt ujj a kezünkön és a lábunkon?

JOE BARIS SPRING
Ankara
Törökország


Válasz: Amikor az ember távoli, uszonyos õsei kiemelkedtek a vízbõl, a végtagok a következõ csontokból álltak: egy csont indult ki a vállból vagy a csípõbõl, kettõ a könyökbõl vagy a térdbõl, és sok csont a csuklóból vagy a bokából. Minden szárazföldi gerinces végtagja ezen a vázon alapszik.

Az õsök lábain sok vékony "lábujj" volt túl sok és túl vékony ahhoz, hogy irányítani és mûködtetni tudják. Erõsebb ízületi szerkezetnek és erõsebb ujjaknak kellett kifejlõdniük. Amikorra az elsõ kétéltûek megjelentek, a lábujjak megvastagodtak és egy-egy lábra már csak kb. nyolc jutott. Az öt lábujj még jóval a hüllõk kifejlõdése elõtt elterjedt. Ez a rendszer olyan stabilnak és használhatónak bizonyult, hogy az emlõsök többsége is megtartotta: öt ujjuk van például a fára mászó állatoknak és a belõlük kifejlõdött embernek is.

A specializáció csökkentheti a lábujjak számát. Azoknak az állatoknak például, amelyek futnak, inkább könnyû lábra, semmit jól használható lábujjakra van szükségük, ezért ötnél kevesebb ujjuk van a lovaknak csak egy és ezek is lerövidültek. A kígyók az összes végtagjukat elveszítették. Az ujjak száma, tudomásom szerint, csak egyetlen esetben nõtt eggyel az óriás panda "hövelykujjára" gondolok, de ez persze nem igazi ujj.
 

JON RICHFIELD
Dennesig
Dél-Afrika


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science