Kérdés: Mibõl van a golyóstoll tintája? Minek köszönhetõ, hogy a tinta nem szárad ki a tollban, de a papíron sem mászik szét?

J. V.
Eastleigh
Hampshire


Válasz: A golyóstolltinta három fõ komponense a hordozó, a festék és az adalék.

A hordozó valamilyen glikol, glikol-éter vagy aromás alkolhol. Gyakran oldószerkeveréket használnak. Ezeknek az oldószereknek magas, áltában 180 oC fölötti a forráspontjuk, ezért szobahõmérsékleten igen stabilak. A tollból kikerülõ folyadék nagyon vékony, jól záró réteget képez, ami csökkenti az oldószer párolgását és megakadályozza, hogy a golyóstoll eltömõdjön. Ennek a folyamatnak nem szabad befolyásolnia az írást, de a "bõrképzõdés" miatt az elsõ néhány tollvonás nem mindig látszik a papíron.

A tintába olyan festékkeveréket választanak, amelyik oldódik az oldószerben, fény hatására nem fakul ki, a víztõl nem maszatalódik el és erõsen színezi a papírt. A jó oldódás nagyon fontos, mert gyakran az oldószer tömegének a felét is kiteheti a festék mennyisége. Azért van szükség ekkora koncentrációra, mert íráskor nagyon vékony tintaréteg rakódik csak a papírra.

A tinta különleges tulajdonságait az adalékokokkal érik el. Ezeket az anyagokat övezi a legnagyob titok, ezekhez fûzõdik a legtöbb golyóstolltinta-szabadalom.

A papíron a higroszkópos oldószer és a levegõ nedvessége kölcsönhatásba lép a tinta többi komponsével, és a folyamat szinte azonnal rögzíti a tintát, nem hagy idõt a szétkenõdésre. A oldószer ezután elpárolog vagy behatol a papírba, és a tinta egy idõ múlva teljesen megszárad.

A. D.


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science