Kérdés: Miért repül a repülõhal? A ragadozóktól menekül, a repülõ rovarokat akarja elkapni, gyorsabban jut így elõre, mint úszással, vagy más miatt?

JULYAN CARTWRIGHT
Palma de Mallorca
Spanyolország


1. válasz: A szokásos magyarázat szerint a repülõhal a támadói elõl menekül repüléssel. Nem rovarokat akar így fogni a repülõhal fõként a tengerben él, és a nyílt tenger fölött ritkán röpdösnek rovarok. Korábban azt mondták, hogy a repülés (amely inkább siklás, mert a "szárnyak" nem járnak fel-le) energiát takarít meg, de ez nem valószínû, mert a "felszállásokhoz" az izmok másodpercenként 5070-szer csapkodják a farkat, s ez nagyon sok energiába kerül.

A repülõhal szaruhártyája síklapokból áll, ezért a levegõben és a vízben is lát. Egyes megfigyelések arra utalnak, hogy ki tudja választani a leszállóhelyet. Így a táplálékban szegény helyrõl a táplálékban gazdag helyre repülhet, de ezt még nem bizonyították meggyõzõen. Kevéssé tûnik kétségesnek, hogy a repülés fõ célja a ragadozók elõli menekülés. A hajók környékén azért látni olyan sok repülõhalat, mert az állatok a támadástól tartva menekülnek.
 

JOHN DAVENPORT
Millport
Tengerbiológiai Állomás
                  


2. válasz: A repülõhal igazából nem repül, hanem siklik; a farokuszonyok hajtják a víz fölött. Ugrását, amely a 100 métert is elérheti, túlméretezett mellsõ uszonyai segítik. Valószínû, hogy a mutatvány mindössze arra szolgál, hogy a támadói elõl meneküljön. Ha valaki le tudja venni a szemét a váratlanul feltûnõ repülõhal varázsos látványáról, gyakran egy nagyobb halat is láthat, amelyik közvetlenül a víz színe alatt követi a röptét.

TIM HART
Kanári-szigetek
La Gomera
  

3. válasz: Egyszer láttam, hogy egy rajnyi repülõhal emlekedett a levegõbe, amikor a zsákmányra vadászó tonhalak elõl menekült. Néhány perc múlva egy rajnyi tonhalat láttam delfinként kiemelkedni a vízbõl, amint a vacsorája után lódult.

A tengeri vitorlás fedélzetén reggel könnyen összeszedhetünk egy serpenyõre való repülõhalat. Feltehetõen a támadó (ez esetben a hajó) elõl akarnak menekülni, de valószínûleg nem látnak jól éjjel, és a fedélzeten landolnak. Nappal ritkán kötnek ki a hajón. Néha a csillagokat bámuló kormányos fejét is eltalálják.

DON SMITH
Cambridge


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science