1. kérdés: A pezsgõ tovább marad friss, ha kanalat teszünk az üveg nyakába, és a kanál nem érintkezik a folyadékkal. Miért?
 
H. K.
University College London

2. kérdés: Miért marad friss a pezsgõ, ha kiskanalat lógatunk az üvegbe?

W. G.

 
3. kérdés: Miért nem veszti el szénsavtartalmát egy üveg pezsgõ, ha fémkanalat állítunk a palack szájába?
Közismert és sokszor kihasznált jelenség, hogy ha egy üveg pezsgõt félbehagyunk, és el szeretnénk tenni késõbbre, akkor egy fém kávés- vagy evõkanalat kell a palack szájába dugni és így tenni be a hûtõbe. Ilyenkor a pezsgõ ereje (szénsavtartalma) nem száll el, akár 12 nap múlva is élvezhetõ lesz az ital. A jelenség mûködik más szénsavas italokkal is.
Mi lehet a magyarázata?

S. G.Válasz: Az évek során sokszor írtak hasonló megfigyelésrõl, de sose jelentettük meg, mert megalapozatlannak tartottuk. Hogy mégse vádolhassanak elfogultsággal, a minap gyors kísérletet végeztünk. Legnagyobb elképedésünkre kiderült, hogy az irodai hûtõben hagyott fél üveg pezsgõ kávéskanállal az üveg nyakában 12 óra múlva is pezsgett, és még 24 óra múlva is tartalmazott buborékokat.

Új fizikai jelenséget fedeztünk fel? Sajnos nem. Mindössze azt a régi jelenséget fedeztük fel, hogy a nem körültekintõen végzett kísérlet könnyen becsaphatja az embert. Amikor megismételtük a kísérletet, és megkértük az embereket, hogy "vakon" kóstolják meg a kanállal vagy a kanál nélkül tárolt pezsgõt, és egy 0-tól 100-ig terjedõ skálán ítéljék meg a pezsgését (az újonnan felbontott pezsgõ 100-at kapott), kiderült, hogy a kanálnak semmilyen hatása sincs. A pezsgõ egyszerûen tovább tartható el, mint hinnénk. A grafikon szerint a két palackban a pezsgés ugyanolyan gyorsan csökkent, és csak 96 óra után tûnt el! Mivel ritkán marad nyitva egyszerre két üveg pezsgõ, az ember a kanálnak tudja be a jó hatást.

Gyakran elõfordul, hogy jelentõséget tulajdonítunk olyan eseményeknek, amelyek csak látszólag állnak egymással kapcsolatban, ha ezek az események ritkák, és nincsenek összehasonlító adataink. Sokszor hallani, hogy "éppen rád gondoltam, amikor felhívtál". Mindannyian szeretnénk a barátainkkal telepatikus kapcsolatban lenni, és sosem emlékszünk arra, hogy hányszor nem csengett a telefon...

Szerkesztõség (New Scientist)


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science