Kérdés: Az álcázás elõnyeibõl arra gondolnánk, hogy zöld emlõsök is vannak a világon. Vannak egyáltalán? És mi az oka, ha nincsenek?

A. C. H.
Braco
Tyneside


1. válasz: Egyetlen zöld emlõs van, a háromujjú lajhár. Attól zöld, hogy algák borítják a bundáját. A lajhár nemcsak lusta, hanem piszkos is, ezért aztán sose vakarja le õket. Egyetlen ismert emlõs sem termel a felhámjában zöld pigmentet. Ez valószínûleg ökológiai okokra vezethetõ vissza. Az emlõsök túl nagyok ahhoz, hogy egyetlen színnel álcázzák magukat, hiszen nincsenek olyan nagy zöld foltok, amelyek elrejthetnék õket. Az emlõsök környezete rendszerint sok színt tartalmazó világos és sötét foltokból áll. Tehát a mimikrit viselõ emlõsök inkább foltosak vagy csíkosak.

P. B.
Cambridge-i Egyetem
Földtudományi Tanszék


2. válasz: Az emlõsök legveszélyesebb ragadozói szintén emlõsök, mégpedig húsevõk, például a macskák, kutyák, menyétek családjának tagjai. A húsevõk színvakok, vagy legjobb esetben csak egy kicsit érzékelik a színeket. Ezért a védekezésben nem a szín, hanem sok más tényezõ, például a bunda fényessége, simasága, mintája és a mozgás együttes hatása számít.

G. R.
Edinburgh
Skót Mezõgazdasági Statisztikai Szolgálat


3. válasz: Az elõzõ válaszokban csak a lajhár szerepel, amely igazából nem zöld, hanem algás. Van azonban valódi zöld emlõs is, a nagy gyûrûsfarkú oposszum (Pseudocheirus archeri). Roppant kedves kis erszényes állat. Északkelet-Ausztrália egy kis területén él. Az ausztrál emlõsöket bemutató könyvben [The Complete Book of Australian Mammals (Angus and Robertson, 1983)] színes fotó is van róla. A kísérõszövegben J. W. Winter, az oposszumok szakértõje azt írja, hogy ez a rendkívül szép gyûrûsfarkú méltán kapta a nevét: a fekete, szürke, sárga és fehér szõrszálak szokatlan, méregzöld citromszínt kölcsönöznek vastag, puha bundájának.

Winter nem beszél arról, hogy a zöld szín jár-e valamilyen elõnnyel, mindössze azt jegyzi meg, hogy az állat nappal, a többi oposszumtól eltérõen, egy ágon alszik. Függõlegesen helyezkedik el, gombócként gömbölyödik az ág köré, amelybe hátsó lábaival kapaszkodik, és összetekert farkán ül; arcát, mellsõ lábait, farka hegyét a hasába dugja. A mozdulatlan, amorf, zöld gombóc nem éppen feltûnõ jelenség az esõerdõben.

H. S. C.
Hawthorne
Queensland


4. válasz: Valóban kedves állat. De ha a zöld emlõs ilyen, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy igazából nincs is zöld emlõs...

Szerkesztõség (New Scientist)


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science