Kérdés: Hányféle faj él az átlagos emberi szervezetben vagy szervezeten, és hány ilyen vendég van?
 
Roger Taylor
Wirral Merseyside


Válasz: Az egészséges emberi test állandó vagy átmeneti szállást nyújt a mikroorganizmusoknak. Ennek alapján sorolják két csoportba az élõsködõket. Természetesen számuk tetszõlegesen változhat.


Theodor Rosebury Life on Man (Élet az emberen) címû fontos könyvében azt írja, hogy csak a szájban 80 különbözõ faj él, és egy felnõtt testébõl naponta 100 milliárd 100 billió baktérium távozhat. Ennek alapján megbecsülhetõ, hogy az emberi bél egy négyzetcentiméterén körülbelül 10 millirád organizmus él.

Rosebury úgy gondolja, hogy az ember bõrének egy-egy négyzetcentiméterén átlagosan 10 millió baktérium lehet. Ez a szám mintegy tízszeresére nõhet például az orr környékén, ahol a bõr zsíros, és ezerszeresére a fogakon. A test belsõ felületei a legsûrûbben lakott "vidékek". Ott azonban, ahol a folyadékáramlás eltávolítja a baktériumokat, például a hólyagban, alig van "élet". Rosebury szerint az ember külsején élõsködõk egy közepes méretû borsóba is beleférnének, míg a belsõ mikroorganizmusok 300 milliliteres edényt töltenének meg. Fertõzéskor nem nõ jelentõs mértékben a szervezetben élõsködõ mikroorganizmusok száma.

Az emberben kimutatott fajok száma meghaladja a 200-at.


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science