Kérdés: A kertemben van egy fa, amelynek a levelei egész évben szép vörösek. Úgy tudtam, hogy a klorofill zöld. Ha igen, hogyan fotoszintetizál ez a fa? Lehet, hogy a vörös változat kevésbé hatékony, és ezért ritkább?


1. válasz: A vörös levelû fában is biztosan van klorofill, de a színét elfedik azok a pigmentek, például a karotinoidok és a flavinok, amelyek nem vesznek részt a fotoszintézisben.

A karotenoidok sárga, narancssárga vagy akarár vöröses színûek (ezek festik a sárgarépát sárgára), de a levelek telt vörös színe inkább a flavinoknak köszönhetõ. Ezek a molekulák a fehér fény kék komponensét elnyelik, az összes többi hullámhosszú komponenst kibocsátják, ezért látszik a pigment vörösnek. A kék fény számos reakciót irányít a növényben, például a pigmentek képzõdését, a szénhidrát- és a fehérje-anyagcserét.

MONICA BANERJEE
Manchester


2. válasz: A klorofill valóban zöld, de a levelekben sok más festék is van, ezért látunk olyan sokféle színt õsszel, amikor a klorofill elbomlik. A nagyon erõs szín elfedi a klorofill zöldjét, de ettõl a fotoszintézis nem szûnik meg (a vörös-, barna-, sõt még a kékmoszatok is fotoszintetizálnak). Az Ön fáját különlegessége miatt termesztik. Fotoszintézise kevésbé hatékony, és a természetben könnyen alulmaradna a zöld levelû fákkal szemben.

BOB DAVIS
Ellon
Aberdeenshire


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science