Kérdés: Néhány hold tanyát vettem magamnak nemrégiben. Fákat akarok ideültetni, hogy pótoljam a ház építéséhez felhasznált fákat. Azt a szén-dioxid-mennyiséget is kompenzálni akarom a fákkal, amelyet az áramfejlesztés miatt juttatunk a levegõbe. Hány darab kb. 15 méteres fára van szükségem kilowattóránként?

P. W.
Sarsfield
Victoria


1. válasz: Az elektromos energia elõállításakor képzõdõ szén-dioxid és vízgõz mennyisége a felhasznált tüzelõanyagtól és az erõmû hatásfokától függ. A szén általában 1,1 kg CO2-ot termel kilowattóránként, míg az olaj csak 0,9 kg-ot, mert több hidrogént éget el. Tehát kilowattóránként átlagosan 1 kg CO2-dal számolhatunk.

A CO2-ból elõállított glükóz mennyisége növényenként, éghajlatonként változik, de függ a víz mennyiségétõl és a tápanyagoktól is. A nagyon hatékony kukorica (Zea mays) hektáronként (ez kb. 24 700 növényt jelent) a 100 napos fejlõdés alatt mintegy 23 tonna CO2-ot köt meg.

Tehát évente, kilowattóránként kb. 0,5 négyzetméter kukoricára van szükség. Mivel a kukorica a fotoszintézist nagy hatásfokkal ûzi, más növénybõl többet kell ültetni.

A levélírónak az alkalmas növénybõl 13 négyzetmétert kellene beültetnie minden egyes kilowattóráért, amelyet évente elfogyaszt. Ha nagyobb területet ületet be, a becsültnél kisebb hatásfokot és a kevésbé "környezetbarát szomszédok" fogyasztását is kompenzálja.

Az már más kérdés, hogy mit csinál a növényi szövettel. Megeheti vagy elégetheti, de mindenképpen szén-dioxidként jelenik meg újra a levegõben.

M. W.
Upminster
Essex


2. válasz: Hasonló problémával kellett szembenéznem öt évvel ezelõtt az esküvõmön, Új-Zélandon. Egy barátom Németországból repült át hozzánk. A jumbo jetes út kb. annyi szén-dioxidot termelt, mint egy ember három év alatt. Az éghajlat stabilizálásához, mint tudjuk, 6080 százalékkal kell csökkentenünk az emissziót.

Elhatároztuk, hogy ültetünk néhány fát a sógorom földjén, hogy elnyelessük a szenet, hiszen az esküvõn az életet és a jövõt ünnepeltük, nem a pusztulást.

A fa széntartalma az átmérõjétõl és a magasságától függ. Egy 50 centiméter átmérõjû, 15 méter magas fa kb. 1,5 tonnát nyom, és ennek 20 százaléka szén. A repülõutat tehát tíz ilyen fa kompenzálja. Sok más mellett ültettünk néhány hatalmas, honos kauri fát is. Azt írják, szépen fejlõdnek, de legalébb 100 évbe telik, amíg beépítik magukba a szükséges szenet a levegõbõl.

S. R.
Németország
Kieli Egyetem


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science