Kérdés: Az autóm ablakának belsõ oldalát olajos réteg borítja, amely fekete nyomot hagy a törlõkendõn. Másoknak is rakódik le kosz az ablakára?  Tudja valaki az okát?

PAUL IRELAND
Colchester
Essex


1. válasz: Az autókhoz sok mûanyagot használnak fel, különösen a szélvédõ belseje körül. A mûanyagokat rendszerint viaszos lágyítószerrel teszik rugalmasabbá. A lágyítószerek a nagy meleg miatt elpárolognak az ablakok alatt, és vékony rétegben az üvegre csapódnak le. Ez a réteg ragacsos, s a légbeszívó nyíláson beáramló porszemek megtapadnak rajta. Egyébként a lágyítószerek párolgása miatt válnak törékennyé a mûanyagaok az autóban egy idõ után.

W T CLEMENTS
Hadleigh
Essex


2. válasz: Az elpárolgó lágyítószereknek tulajdonítható az új autók szaga is. A régi autókban, amelyek már sokat álltak a napon, nem érzõdik ez a szag, mert minden lágyítószer elpárolgott már belõlük. Viszont törékeny a mûszerfaluk, és könnyen megrepedezik. De ha olyan autót vásárolunk, amelyiknek a mûszerfalát bõr borítja, nem lesz gondunk a repedésekkel. Nagyon kevesen tudják, hogy ezért is érdemes Rolls Royce-ot venni!

PETER BROOKS
Bristol


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science