Kérdés: Segít-e az állandó mágnes a "vízkõ elleni harcban"?
 


1. válasz: Nem. A gõzgépek óta folyik a küzdelem a kazánban felhalmozódó vízkõ ellen. Azonban állandó mágnesek terével még sosem sikerült ezt befolyásolniuk. (A különbözõ helyeken kapható csodamágnesekrõl - amelyekkel a vízkõ eltûnik a háztartási eszközökrõl, vagy éppen a kazánunk táltosodik meg - elmondható, hogy kuruzslás az egész. Ha valóban használna egy cseppet is, az iparban "ipari méretekben" alkalmaznák már.)

Tüzes Dániel


2. válasz: A kérdés korrekt megválaszolásához elõször tisztázni kell, hogy a vízlágyítás és a vízkezelés két különbözõ fogalom, két különbözõ technika.
A vízlágyítás a keménységet okozó, vízben oldható, kalcium- és magnéziumsók részleges vagy teljes kivonását jelenti, vagy a kalcium- és magnéziumionok általában nátriumionokra való cserélését.
Ebben az állandó mágnes (vagy az elektromos vezetõ mágneses tere) nem segít.
Sajnos a mágneses elven mûködõ vízkezelõ berendezéseket tévesen még a forgalmazók is "vízlágyító" alkalmatosságként hirdetik, reklámozzák. Ez az oka, hogy a tudományban járatosabbak eleve elutasítják a téma felvetését is - joggal.
Ám vízkezelésnek nevezve a mágneses eljárást, valójában megállapítható, hogy a speciális (igen erõs) mágneses mezõvel kezelt vízbõl kivált vízkõ nem kalcit, hanem aragonit típusú rácsban kristályosodik ki. A kalcit erõsen tapad és jól növekedik a felületeken, eltávolítása nehéz. Az aragonit típusú vízkõ púder finomságú szemcsékbõl áll, a felületrõl öblítéssel is eltávolítható, vagy áramló rendszerekben ki sem rakódik.
A témával többek között a Budapesti Mûszaki Egyetem Atomfizikai Tanszék Felületfizikai Kutatólaboratóriumának munkatársa is foglalkozott, és a mágneses vízkezelést (nem vízlágyítást, hanem vízkezelést) Pakson is alkalmazzák!

Andirkó István
vegyészVissza a kérdésekhez