Kérdés: Hogyan csinálják a sajtot és a túrót? Mi van hamarabb, sajt vagy túró?
Tibor


Válasz: A sajt megalvadt tejbõl (aludttej) készül. A szopós állatok bendõjében természetes úton alvad meg a tej. Egyes helyeken ezért állati bendõben alvasztják a tejet, utánozva a természetes biológiai folyamatot. A tej alvasztása növényi nedvekkel is lehetséges. Például a papája, szója és tök is tartalmaz tejet megalvasztó enzimeket. Iparszerû termelés során állati eredetû oltóanyagokat alkalmaznak.

Az alvadt tejet lecsorgatják, azaz elválasztják a savót a szilárd alvadéktól. A savó, a tej áttetszõ vizes fázisa a továbbiakban jégkrémek, ömlesztett sajtok összetevõje is lehet. A szilárd alvadékot sózzák, majd érlelik. Az érlelés során alakul ki a sajt íze, ekkor szilárdul meg kérge, benne a laktóz (cukor) és kazein (fehérje) elbomlik. Az érlelés 5 héttõl 3 hónapig tarthat, nagy relatív páratartalmú, hûvös pincékben.

A túró is megalvadt tejbõl készül. Az aludttejet nem egészen forrásig felmelegítik majd a savót leszûrik. A túró állapotát az aludttej minõsége, a melegítés módja, a szûrés alapossága határozza meg. A savó elválasztása után keletkezõ túró egyben sajt-alapanyag. Tehát tejbõl túró, túróból sajt a sorrend

Egyéb információk: http://www.nexus.hu/mulanyao/anyg_4.html

Horányi GáborVissza a kérdésekhez