Kérdés: Miért nehezebb felfújni a hosszúkás léggömböt, mint a gömbölyût?


Válasz: A hosszú lufit azért nehezebb felfújni, mert kicsi az átmérôje. A léggömb gumijának megnyújtásához feszültséget kell létrehozni. A gumiban ébredô feszültség arányos a levegô nyomásával, valamint a léggömb átmérôjének és a gumi vastagságának arányával.

Ha mindkét lufinknak ugyanolyan vastag a gumija, a kisebb lufiban nagyobb nyomást kell létrehoznunk, hogy ugyanakkora feszültség ébredjen a gumijában, mint a nagyobbikéban. A hosszú léggömböket tehát nehezebb felfújni, mint a gömbölyû lufikat, mert sokkal kisebb az átmérôjük. Ugyanezt tapasztaljuk, ha különbözô átmérôjû gömbölyû lufikat fújunk fel.

Egyben arra is magyarázatot kapunk, hogy miért könnyebb a lufit fújni, ha a gumi már megnyúlt egy kicsit és vékonyabb lett. A fújás folytatásához most már kisebb nyomást kell kifejteni. A léggömb átmérôjének növekedése szintén csökkenti a fújáshoz szükséges nyomást.

A fújás folytatásához egyre tehát kisebb nyomás szükséges, de nem sokkal a lufi szétpukkadása elôtt megint nagyobb nyomást kell kifejtenünk, mert szakadás elôtt a guminak nagyobb feszültségre van szüksége a további táguláshoz.

B. S.


Vissza a kérdésekhez


The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science