Kérdés: Néhány évvel ezelôtt vettem egy "krumpliórát". A furcsa szerkezet digitális óráját két drót kapcsolta egy krumplihoz (de kólával is jól mûködött). A krumpli vagy a kóla az órát egy darabig energiával táplálta de fogalmam sincs, hogyan. Több vagy nagyobb krumplival biztosan tovább járt volna az óra. Gondolkozott már valaki ezen?


1. válasz: Az órát mûködtetô energia nem a krumplitól származott, hanem annak a két különbözô fémnek az elektrokémiai tulajdonságaitól, amelyeket sóoldatba helyeztek. Ahogy a kérdezô helyesen megjegyzi, az óra kólával vagy más egyszerû sóoldattal is jár; próbálja ki a konyhasót! A krumpli tömör, lassan száradó sóhídként szolgál.

De az is igaz, hogy a növényekben nagy elektromos potenciál képzôdik sokkal nagyobb, mint az állati sejtekben. A potenciált fôként az energiafogyasztó ionszivattyúk keltik, amelyek a növényi sejtek többségében kimutathatók. A szivattyúk hatására húszmillió volt/méter-nél nagyobb elektromos térerôsség áll elô. Bárcsak innen vehetnénk az áramot...

MARK TESTER
Department of Plant Sciences
Cambridge University


2. válasz: A kérdés 18 évvel ezelôtti emlékeket elevenít fel bennem. Elektrokémiából írtam a PhD-dolgozatomat, és egy idézetet kerestem az elejére. Ezt találtam a The Timesban: "Mr. Anthony Ashill, egy kidderminsteri (Hereford-Worcester) órásmester egy kis villanymotort már öt hónapja mûködtet éjjel-nappal egyetlen citrommal. 'Egy darab cinkkel és egy darab rézzel két drótot erôsítettem egy citromhoz, a drótok másik végét pedig a motorhoz forrasztottam. A citrom most már fekete és összetöpörödött, de a motor még rendesen jár. Képzeljék csak el, mennyi "kakaó" van egy láda citromban, ha ezt a kis motort hónapok óta egyetlen citrom hajtja', mondta Mr. Ashill."

Érdekes, hogy a levélíró ugyanabba a hibába esik, mint Mr. Ashill a citrom és a krumpli csak egy elem elektrolitja.

ROGER NEWMAN


Vissza a kérdésekhez


The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science