Kérdés: Sokan állítják, hogy a "nedves" hideget hidegebbnek érezzük a "száraz" hidegnél. Van ennek valamilyen fizikai alapja?

M. B.
Hertfordshire


1. válasz: A víz növeli a levegô hôkapacitását (tehát a hûtôkapacitását) is. Szélsôséges esetben a tökéletesen nedves, 4 oC-os levegôben (vízben) akár meg is halhatunk a kihûlés miatt, míg ugyanilyen hômérséklertû száraz levegôben csak vacogunk. Részben emiatt érezzük melegebbnek a párás hôséget a száraznál (de a fô ok az, hogy az izzadság nem párolog jól a nedves levegôben).

D. B.
Amszterdam
Hollandia


2. válasz: Egyetlen fontos kivételtôl eltekintve adott hômérséklet és szélsebesség esetén kevésbé fázunk, ha a levegô páratartalma nagy, mert a bôrrôl és a légzôfelületekrôl elpárolgó víz még akkor is hût, ha nem izzadunk.

Ha azonban a levegôben vízcsöppek vannak (ködös az idô vagy felhôben járunk), a levegôt hidegebbnek érezzük, mert abban a levegôrétegben, amelyet a testünk felmelegít, a vízcsöppek párolgása folyamatosan elvonja tôlünk a hôt.

P. G.
Exeter
Devon


3. válasz: Emlékszem, hogy a Londonban állomásozó oroszok a II. világháború idején azt mondták, hidegebb van, mint Moszkvában, noha minden ellenük szólt. Mióta néhány évet New Yorkban töltöttem, rájöttem, hogy a száraz hideg ellen lehet meleg ruhával védekezni, a nedves hideg ellen nem.

L. D.
London


Vissza a kérdésekhez


The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science