Kérdés: Mi ingerli a szemet hagymaszeletelés közben? Tudunk-e védekezni a könnyek ellen?


1. válasz: A hagymában és a fokhagymában is kéntartalmú aminosav-származékok vannak. Hagymaszeleteléskor az egyik vegyület, az S-1-propenil-cisztein-szulfoxid egy enzim hatására illékony propántiol-szulfoxiddá bomlik ez váltja ki a könnyeket.

Az anyag vízzel érintkezve például a szemben propanollá, kénsavvá és hidrogén-szulfiddá hidrolizál. A szem könnyel igyekszik hígítani a savat. Amikor hagymát fôzünk, ugyanezek a kénvegyületek adják a hagyma kellemes ízét.

Könnyezés ellen a következôt ajánlom: ne használjon hagymát (de akkor az ízérôl is le kell mondania), viseljen úszószemüveget (kissé furcsán fest majd), szeletelje a hagymát víz alatt (az aroma egy részét ilyenkor kimossa), a szeletelés elôtt mossa meg és tartsa nedvesen a hagymát.

BERND EGGEN
Exeter
Devon


2. válasz: Kevésbé sírunk, ha a minél több idôt hagyunk arra, hogy az irritáló anyag szétterjedjen, mielôtt a szemünkbe jut. Az a legegyszerûbb, ha olyan messze állunk a hagymától, amennyire a karunk engedi. Az is segít, ha nem hajolunk a hagyma fölé.

Kevesebb könnyfakasztó anyag jut a szembe, ha a szájunkon át lélegzünk. Ahelyett, hogy a levegô az orrunk és a szemünk felé áramlana, az ingerlô anyaggal együtt a tüdôbe jut, kilégzéskor pedig elfújjuk az arcunktól.

Biztosan a szánkon át vesszük a levegôt, ha fémkanalat tartunk a fogunk között. Véleményem szerint az a legjobb, ha a kanalat megfordítva tesszük a szánkba, de fogalmam sincs, mi lehet a jelenség tudományos magyarázata.

C BURKE
Farnham
Surrey


3. válasz: Rájöttem, hogy ha kontaktlencse van rajtam, nem könnyezem hagymavágáskor.

ELAINE DUFFIN
Keighley
West Yorkshire


4. válasz: Egy szelet citromot kell a felsô ajkunk alá tenni, amikor hagymát szeletelünk. Nem ilyenkor vagyunk a legszebbek, de legalább nem könnyezünk.

SHEILA RUSSELL
Staines
Middlesex


5. válasz: Egy régi trükköt szeretnék javasolni: tartsunk a fogunk között kockacukrot, az felszívja a kellemetlen anyagot. A kénes gyufaszál is megteszi, de ezt ma már kevesen használják. (Mi se tegyük, szerk.)

MICHEL THURIAUX
Genf


6. válasz: Tartsunk az ajkunk között egy darab kenyeret, mundjuk, egy negyed szeletnyit. Ezt a szakácsunktól, a Malawiból származó Victor Mapundától tanulta a családunk Tanzániában a 60-as évek elején.

JOHN NURICK
London


7. válasz arra, hogy miért könnyezünk hagymaszeleteléskor, vagyis inkább arra, hogy mit tehetünk ellene. Ha
hagymaszeletelés elõtt a hagymát 20 percre a hûtõbe tesszük, kevésbé párolog a benne levõ illóolaj, így kevésbé
könnyezünk.

T.Gy.
 


8. válasz: A hagymaszeletelés okozta könnyezésre tudnék egy megoldást: vizet kell a szájba venni és "fújni", hasonlóan ahhoz, mint amikor "kipattintja"
az ember a bedugult fülét.Vagy: ablak melletti huzatban kell szeletelni, lehet kombinálni is a kettõt.
 


Vissza a kérdésekhez


The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science