Kérdés: Nemrégiben vettem egy ionizációs füstjelzôt, és meglepve fedeztem fel benne egy kis dobozt, amely amerícium-241-et tartalmaz. A használati útmutatóból nem derül ki, hogy az izotóp hogyan jelzi a füstöt; a szöveg csak arra figyelmeztet, hogy a gôz vagy a páralecsapódás is mûködésbe hozhatja a szerkezetet. Miért?

JONATHAN REIS
Knutsford
Cheshire


1. válasz: A füstjelzôben két kis, párhuzamos lemez van egymástól kb. egy centiméterre. Az egyik közepén egy nagyon kevés radioaktív anyag (rendszerint amerícium-241) alfa-részecskéket bocsájt ki, amelyek ütköznek a levegô molekuláival. Az ütközés során a levegô molekulái ionizálódnak. A két lemezt a füstjelzôben levô elemhez kapcsolják, így az egyik pozitív, a másik negatív lesz, és vonzza az ellentétes töltésû ionokat: a füstjezôben tehát áram folyik. A lemezek közé bejutó füstrészecskék (vagy vízcseppek) csökkentik az áramot, mert a füstrészecskékkel ütközô ionok rendszerint semlegesítôdnek. Az áramcsökkenés hatására a füstjelzô "megszólal".

ROBERT KING
West Lothian


2. válasz: Az ionizációs füstjelzô nemcsak egyszerû, hanem valamelyest üzembiztos is. Ha az elem feszültsége leesik, az ionáram gyengül, és a detektor jelez.

ALAN CALVERD
Bishops Stortford
Hertfordshire


Vissza a kérdésekhez


The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science