1. kérdés: Amikor új farmert veszek, rendszerint változtatnom kell a hosszán. Persze biztos szeretnék benne lenni, hogy a változtatás elôtt már összement az anyag. Mit kell tennem, hogy a leggyorsabban menjen össze az anyag a végleges méretére? Miért megy össze a pamut? Akkor megy össze, amikor nedves lesz vagy amikor szárad? Többször is ki kell egymás után mosni és szárítani a farmert vagy elég egyszer beáztatni? A keverés is számít? Többet ér a meleg víz, mint a hideg?


2. kérdés: Miért megy össze sok ruha az elsõ mosás után? Miért nem mossák ki ezeket egyszer, mielõtt a boltba kerülnek?

Szõke Attila


Válasz: A pamutanyagok zsugorodása bonyolult jelenség, amelynek során a szálak átmérôje és hossza is módosul a környezet hômérsékletének és nedvességtartalmának változása miatt. A farmeranyag szövéséhez használt fonalat rövid szálakból fonják; eközben a szálak megcsavarodnak. Ha az anyag vizes lesz, a pamutszálak megduzzadnak. A nagyobb átmérôjû szál kevésbé lejtôs csigavonal mentén csavarodik: a fonal megrövidül. Ezt a rövidülést nem tudja ellensúlyozni az sem, hogy a duzzadás a szálak hosszát is megnöveli, tehát az anyag összemegy.

Ha az anyag megszárad, a szál "lelohad", és az anyag csaknem eredeti méretére nyúlik ki. A víz, a hô, a keverés és a szappan (amely a szálak között kenôanyagként hat) megnöveli a zsugorodás sebességét és mértékét.Többszöri mosásszárítás után az anyag mérete megközelíti az egyensúlyi értéket, ettôl kezdve nem fenyeget további zsugorodás.

A zsugorodás mértékét a fonal mérete, a fonás és a szövés módja, az anyag elôélete is befolyásolja. A ruhagyárak néha beavatják az anyagot, hogy az otthoni mosás során legfeljebb 1 százaléknyit menjen csak össze.

Azt ajánlom, hogy mielôtt változtatna a farmer hosszán, mossa ki jól meleg, mosószeres vízben, öblítse hideg vízzel, centrifugálja ki és szárítsa meg. A kezelést legalább háromszor ismételje meg.

B. W.
Norristown
Pennsylvania


Vissza a ChemoNet kérdéseihez
Vissza a New Scientist kérdéseihez

The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science