Kérdés: Mi a szerepe borotvahabnak, ha az ember pengével borotválkozik, és miért nincs szükség rá, ha villanyborotvát használ?

K W BALDRY
Newcastle upon Tyne


1. válasz:A borotvapenge jobban vág, ha a szôr nedves. A borotvahab nedvesebbé teszi a szôrt, és így megkönnyíti a penge dolgát. A pengének ráadásul úgy kell siklania a bôrön, hogy ne ejtsen vágást. A hab vagy zselé ebben is segít.

A villanyborotva másképp mûködik. A csúszás a pengéket borító fémrácsnak köszönhetô. A rács megakadályozza, hogy a mozgó alkatrészek a bôrbe kapjanak, de a szôrszálak átférnek a nyílásain, és a vágás vagy inkább a nyírás lejátszódhat. A nyíróerôt a rács (és a bôr) ébreszti, amely egy helyben tartja a szôrszál egyik végét, miközben a vágószerkezet oldalirányban mozog úgy, hogy szôrt a rács és a penge közé szorítja. A nyíróerô a szôrt lemetéli hasonlóan ahhoz, ahogy az olló vágja el a papírt. A merev szôrszállal könnyebben elbánik a szerkezet, ezért a nedvesítés kedvezôtlen hatást fejt ki. Ha tehát az ember pengét használ, érdemes megnedvesítenie az arcát, míg a villanyborotva a száraz arcon vág jól.

DAVID ALDRIDGE
Cobham Surrey


2. válasz: Olvastam egyszer egy interjút a Gillette cég egyik tudósával, aki elmagyarázta, hogy a borotva a nedves szôrt könnyebben vágja, mint a szárazat. A borotvakrémnek az az egyetlen feladata, hogy megtartsa a vizet. A szôr körülbelül két perc alatt telítôdik vízzel.

Minden reggel borotválkoztam zuhanyozás elôtt, de nem volt türelmem két percig várni krémmel az arcomon. Aztán eszembe jutott, hogy elôbb tusolok, és mire befejezem, a szakállam teljesen telítôdik vízzel. Még borotvakrémre sem lesz szükségem. Kipróbáltam, és még soha nem borotváltam olyan simára az arcom, mint akkor. Azóta sem használok borotvakrémet.

Elnézést kérek a Gillette-tôl, ha a becsületes magyarázat nyomán romlana az üzlet.

NORMAN BAUMAN
New York


3. válasz: Tehát a borotvahabnak az a legnagyobb haszna, hogy megmutatja, hol kell még borotválkozni.

ANTHONY SWAIN
Oldham Leicestershire


4. válasz: A válaszadók merõben tévednek! A borotvahab a világ egyik legzseniálisabb találmánya, ui. megoldja azt a problémát, hogy a sok száz, vagy ezer kiálló szõrszálat a vágóéllel szemben egyszerre kell megtámasztani. Eszerint tehát nem a borotvahab vegyi összetétele számít, hanem azok a buborékok a lényegesek, melyek alkotják. Ezek véleményem szerint amint körülveszik a szõrszálakat, mintegy megtámasztják azokat, és ezáltal a penge ahelyett hogy eldöntené merõleges metszlapot létrehozva elvágja a szõrszálakat.
Szerintem tejszínhabbal is lehet borotválkozni,  bár még nem próbáltam.

Zákányi Csaba


Vissza a kérdésekhez


The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science