Galambgombák (Russula nemzetség)

Szabályos alakú, nagy termetû, vastag és merev húsú gombák. Kalapjuk többnyire élénk, feltûnô színû. Lemezeik általában törékenyek, morzsalékonyak. Húsuk pattanva törik. A galambgombák között sok ehetô van, a csípôs ízûek viszont fogyasztásra nem alkalmasak.
A földtoló galambgomba (Russula delica) nagy termetû, többnyire tölcsér alakú, fehéres színû gomba. A talajban vagy az avarban kezd fejlôdni, maga elôtt tolva a földet vagy az avart, ezért a kalapja mindig "piszkos". Lemezei érintkezési helyén a tönk kékeszöld árnyalatú. Ehetô, de nem jóízû.
A mézszagú galambgomba (Russula melliolens; balra) kalapja élénk vörös-bíborbarna és a húsa okkerbarnára foltosodó. A száraz gomba mézillatú. Jóízû. A barnulóhúsú galambgomba (Russula xerampelina) a hús barnulásáról és kellemetlen halszagáról ismerhetô fel. Jó, ehetô gomba, mivel a halszag a fôzés során eltûnik.