A videolejátszók ugyanolyan elven mûködnek, mint a magnók? Ha igen, hogy állít elõ a videolejátszó jelet "pause" állapotban?
Igen, a videolejátszók ugyanolyan elven mûködnek, mint a magnók: a lejátszófej elõtt elhaladó mágnesszalag változó mágneses tere ingadozó elektromos teret kelt. Ez a tér elõre-hátra löki az áramot egy dróttekercsben, s ebbõl a változó áramból hangot, vagy képet és hangot állítanak elõ a magnóban, illetve a videolejátszóban.

A magnó és a videolejátszó között azonban van egy nagy különbség. A magnóban a szalag álló lejátszófej elõtt halad el, a videolejátszóban forgó fej elõtt. Amikor a magnón megnyomjuk a "pause" gombot, a szalag megáll, és nem hallunk hangot. Ha azonban a videolejátszón nyomjuk le a "pause" gombot, a lejátszófej továbbforog. Amikor a fej (valójában 2 vagy 4 fej mûködik felváltva) a szalag néhány centiméterét végigsöpri, érzékeli a video- és hangjel elõállításához szükséges változó mágneses teret és ingadozó elektromos teret. Ezért látunk akkor is képet, ha a videolejátszót leállítjuk a "pause" gombbal. Az ilyenfajta leállás körülbelül öt percig tarthat, a gép azután kikapcsol, nehogy a forgó fejek elkoptassák a szalagot.

A fordítás Louis A. Bloomfield
How Things Work címû gyûjteménye alapján készült
Vissza a kérdésekhez http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/