Milyen színûek lennének a tárgyak napfény nélkül?
Mrs. P. képzõmûvészeti osztálya
A tárgyak többsége nem világít, és csak azért látható, mert visszaveri a rá esõ fény egy részét. Napfény (vagy más fényforrás nélkül) ezek a tárgyak feketének látszanának. Ha egy adott irányból nem érkezik fény a szemünkbe, feketeséget "látunk".

A piros tárgyak csak a piros, a kékek csak a kék fényt verik vissza. De mi történik, ha a piros tárgyat kék fénnyel világítjuk meg? A tárgy feketének látszik! Mivel a tárgy csak a piros fényt tudja visszaverni, a kék fényt elnyeli, és a szemünkbe nem érkezik fény. Ezért olyan fontos a megvilágítás a mûvészetben. Ha megváltoztatják egy kiállítóterem világítását, a fényvisszaverõdéseket, színeket is megváltoztatják.

Csak a fluoreszkáló tárgyak képesek arra, hogy más színû fényt bocsássanak ki, mint amilyen éri õket. A fluoreszkáló kártyák és tollak általában kék fényt nyelnek el, és zöld, narancssárga vagy piros fényt bocsátanak ki. Próbáljuk ki, mi történik, ha fluoreszkáló és közönséges tárgyakat világítunk meg kék színnel. Az utóbbiak kéknek és feketének látszanak, de a fluoreszkáló tárgyak színesebbek, mert saját világító színeiket is elõ tudják állítani.

A fordítás Louis A. Bloomfield
How Things Work címû gyûjteménye alapján készült

Vissza a kérdésekhez http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/