Miért pattog az egyik labda jobban, mint a másik?
JM
Amikor a labda merev felületen pattan, behorpad. A horpasztás energiát igényel, és a labda mozgási energiája szinte teljesen erre fordítódik. A labda a felületen egy pillanatra megáll, majd visszapattan. A horpadás megszûnése közben energia szabadul fel, és ez lesz a labda új mozgási energiája.

A pattogás szempontjából az a fontos, hogy a labda felszíne hogyan tárolja és bocsátja ki az energiát. Az ideális labda csak rugalmas deformációt szenved a labda molekulái egyáltalán nem rendezõdnek át, csak egymáshoz viszonyított távolságuk változik meg. Ha a molekulák átrendezõdnek például elcsúsznak egymás fölött , a horpadási energia egy része elvész a belsõ súrlódásszerû jelenségek miatt. Ha a molekulák visszacsúsznak is eredeti helyzetükbe, nem nyerik vissza az összes energiát, és a labda nem pattan vissza az eredeti magasságba.

A kemény gumi általában jobban pattan, mint a puha, mert a kemény gumiban a molekulák nehezebben mozdulnak el. De néhány merevnek látszó gumiban ravasz hõhatások is megjelenhetnek, és a gumiban tárolt energia egy részét felemészthetik.

A fordítás Louis A. Bloomfield
How Things Work címû gyûjteménye alapján készült

Vissza a kérdésekhez http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/