Tudjuk, hogy a légkörben sokféle emberi tevékenység miatt csökkenhet az ózon mennyisége. Mi történne, ha a nitrogéné csökkenne? Csökkentheti-e egyáltalán az ember a nitrogén koncentrációját?
BS, Los Angeles
Az ózon három oxigénatomból álló, bomlékony molekula. Az oxigén és az ózon is kölcsönhatásba léphet a fénnyel, de az ózon szélesebb hullámhossz-tartományú sugárzásra reagál, és a káros ultraibolya fényt is elnyeli. A légkör fölsõ rétegében levõ ózon védi a földi életet.

A bomlékony ózonmolekulákat azonban a levegõ szennyezései is fogyasztják. Az ózon más molekulákkal, molekulatöredékekkel is reagálhat, ezért hasznos fehérítõ- és fertõtlenítõszer. A klórt tartalmazó molekulák nagy pusztítást vihetnek végbe az ózonban, mert egyetlen klóratom sok ózonmolekula bomlását indíthatja el.

A nitrogénmolekula rendkívül stabil. A molekulát alkotó két nitrogénatomot csak néhány mikroorganizmus tudja szétválasztani, hogy az atomokból szerves nitrogénvegyületeket készítsen. Mivel a nitrogénmolekulák nehezen bomlanak el, szinte minden kémiai szennyezésnek ellenállnak.

A fordítás Louis A. Bloomfield
How Things Work címû gyûjteménye alapján készült

Vissza a kérdésekhez http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/