Tanár úr azt mondta, a mikrohullám az ételt úgy melegíti fel, hogy a vízmolekulákat jobbra-balra csavarja, és az egymáshoz dörzsölõdõ vízmolekulák súrlódásfélét érzékelnek. Mivel a rezgõ molekulák a hõ alapvetõ megnyilvánulásai, miért van egyáltalán szükség a súrlódásra?
GS, Kanata, Canada
Bár a mikrohullám a vízmolekulákat valóban jobbra-balra csavargatja, a csavarás önmagában nem melegíti fel õket. Hogy miért? Figyeljük meg a gõzben a vízmolekulákat: a mikrohullám ezeket is csavargatja, mégsem melegszenek fel. Azért nem, mert a molekulák ugyan elkezdenek jobbra-balra csavarodni, ahogy a mikrohullám megérkezik, de abba is hagyják, amint a mikrohullám távozik. A mikrohullámot csak ideiglenesen nyelik el, majd újra kibocsátják anélkül, hogy a vízmolekulák állandó változáson mennének át. A vízmolekulák csak akkor nem bocsátanak ki újra mikrohullámot, ha csavarodás közben valamihez hozzádörgölõdnek, mint a  folyékony halmazállapotú vízben. Ekkor a mikrohullám elnyelõdik a molekulák nem sugározzák ki újra , hõenergiává alakul át és a vízben marad.

Képzeljünk el egy csónakat, amelyet felkap a hullám: a csónak föl-le hánykódik, amint a hullám odaér, de a hánykódás abbamarad, ha a hullám távozik. A csónak végül is nem vesz fel energiát a hullámtól. De ha a csónak hánykódás közben a kikötõhöz dörzsölõdik, a hullám energiájának egy részét hõenergiává alakítja át: a hullám ezt az energiát nemcsak ideiglenesen adja át a csónaknak és a kikötõnek.

A fordítás Louis A. Bloomfield
How Things Work címû gyûjteménye alapján készült

Vissza a kérdésekhez http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/