Néha a filmekben egy magas hang betöri az ablakokat. Tudom, hogy a hengeres tárgyak, péládul a boros poharak eltörhetnek, ha a hang frekvenciája megegyezik az üveg saját frekvenciájával, de a lapos ablaküveg is így viselkedik?
RF, Jackson, Michigan
A valóságban csak a robbanás töri be a közönséges ablaküveget. Ennek az az oka, hogy a közönséges üveg alig rezeg, és nincs erõs természetes frekvenciája. Ha megkopogtatunk egy ablakot vagy egy poharat, csak tompa hangot hallunk.

A tárgyak akkor jönnek erõs rezgésbe egy hang hatására, ha erõs saját frekvenciájuk van, és a hang rezgési frekvenciája megegyezik ezzel a rezonanciafekvenciával. A kristály boros pohár jól rezeg, és tiszta hangot hallat, amikor megkocogtatjuk. Ha meghallgatjuk ezt a hangot, majd hangosan énekeljük, rezgésbe hozhatjuk a poharat. A kristály ablaküveg is rezgésbe jönne a megfelelõ magasságú hangok hatására. De ahhoz nagyon erõs és a rezonanciafrekvenciával pontosan egyezõ frekvenciájú hang kellene, hogy a kristály ablaküveg eltörjön. Erõsítés nélkül az emberi hang nem tudja eltörni se a kristálypoharat, se a kristály ablaküveget.

A fordítás Louis A. Bloomfield
How Things Work címû gyûjteménye alapján készült

Vissza a kérdésekhez http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.chemonet.hu/