Úgy gondolom, hogy a mikrohullámú sütõt azért zárják le, hogy a hullámok bent maradjanak. Miért érezzük mégis az étel szagát fõzés közben?
E
A mikrohullámú sütõ fõzõtere körül fémháló van, amely lehetõvé teszi a levegõ ki- és belépését. A fémhálóban levõ lyukak elég kicsik ahhoz, hogy a mikrohullámok ne haladjanak át rajtuk, hanem verõdjenek vissza a fõzõtérbe. A lyukak azonban elég nagyok ahhoz, hogy a levegõ vagy (az ablak esetében) a fény könnyen áthaladjon rajtuk. Mivel levegõ juthat be, a fõzõtér nem lesz olyan, mint a szokásos, meleg sütõ, és a szagok kiszivároghatnak a konyhába.
A fordítás Louis A. Bloomfield
How Things Work címû gyûjteménye alapján készült

Vissza a kérdésekhez http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.chemonet.hu/