Véletlenül az ételben hagytam a kanalamat, és úgy tettem be az egészet a mikróba. Veszélyes olyan ételt enni, amelyet fémtárggyal együtt tettünk be a mikróba? Nem sugároz, ha kivettük?
S. K, Santa Monica, Kalifornia
A kanál semmilyen hatást nem gyakorol az ételre. A mikróban hagyott fém csak akkor okoz bajt a fõzés során, ha a) nagyon vékony, b) éles vagy hegyes. A mikrohullámok ide-oda lökdösik az elektromos töltéseket a fémben, ezért ha a fém túl vékony, uganúgy felmelegszik, mint a villanykörte izzószála, és tüzet okozhat. Ha pedig a fém éles vagy hegyes, a töltések összegyûlhetnek az hegyes részeken, és szikraként pattanhatnak ki. De mivel a kanál vastag volt, és a széleit lekerekítették, a rajta átaramló töltések semmilyen bajt nem okoztak.
Ami az ételt illeti, a kanál valamennyire visszairányította a mikrohullámokat, de valószínûleg anélkül, hogy a fõzésben észrevehetõ változást okozott volna. Amikor kivette az ételt, biztosan nem maradt benne semmilyen sugárzás. Általában nem okoz bajt, ha kanalat hagyunk egy csésze kávéban, amikor felmelegítjük. A fémkanál még csökkentheti is a folyadék túlhevülésének a valószínûségét. A túlhevített folyadékok heves forrásba kezdenek, ha megzavarjuk õket, és komoly sérüléseket okozhatnak.
 
A fordítás Louis A. Bloomfield
How Things Work címû gyûjteménye alapján készült

Vissza a kérdésekhez http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.chemonet.hu/