Este láttam a tv-ben egy adást a mikrohullámú sütõben túlhevített vízrõl és épp tegnap történt nálunk is valami hasonló. A kolléganõmmel a fõzõfülke környékén álltunk, amíg õ a kávéját melegítette a mikróban. Hirtelen egy hangos pukkanást hallottunk, amitõl mindketten összerezzentünk. Nem tudtunk pontosan mi történt, ezért leállítottuk a mikrót és kinyitottuk az ajtaját. A kávé szétspriccelt a dobozban, a csészében alig maradt valami.

A tv-ben azt mondták, hogy a túlhevítettt folyadék felületét meg kell valaminek sértenie ahhoz, hogy a robbanás bekövetkezzen. A mi esetünkben a csészén és a kávén kívül semmi sem volt a mikróban. Mi okozta a robbanást, ha semmi sem sértette meg a folyadék felszínét?
MM, Denver, CO

A túlhevített víz magától is felrobbanhat. Egy "buborékmag" képzõdése is elég hozzá. Néha az edényben már minden együtt van buborékmag képzõdéséhez, és csak a víznek kell még felmelegednie a folyamat megindulásához. Sok buborék apró levegõzárványként indul. Ahogy a víz melegszik, a pici légzsák növekedni kezd,  és valódi buborékmaggá válhat. Ha a víz eléggé túlhevül, egyetlen buborékmag is megindíthatja a robbanást, és teljesen kiürítheti az edényt. Az Önök esetében is ez történt.

Ezek a balesetek igen gyakoriak, és ritkán gondolkozunk el rajtuk, amikor a mikróban feltöröljük a szétfröccsent folyadékot. De ha a kollégája egy-két másodperccel a pukkanás elõtt hagyja abba a kávé melegítését, meg is sebesülhetett volna, amíg a kávét kiveszi a mikróból. Ha forrón szereti a kávét, figyeljen oda, hogy ne melegítse túl sokáig és hagyja egy percig állni, amikor a mikró kikapcsol.

A fordítás Louis A. Bloomfield
How Things Work címû gyûjteménye alapján készült

Vissza a kérdésekhez http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.chemonet.hu/