Nemrégiben egy teherautóban utaztam, és egy légy röpködött körülöttünk. Miközben megpróbáltam lecsapni, azon tûnõdtem, hogy a légy miért mozog ugyanolyan, 70 mérföld/órás sebességgel, mint a teherautó? Miért nem kenõdik a hátsó szélvédõre, ahogy a rovarok szoktak az elülsõre?
DS
A légy a körülötte levõ levegõhöz képest mérsékelt sebességgel repül. Mivel a teherautón kívüli levegõ a földhöz képest (rendszerint) mozdulatlan, a kinti légy is szinte mozdulatlan. Amikor a rohanó teherautó összeütközik a csaknem mozdulatlan léggyel, a legyet a tehetetlensége a helyén tartja, miközben a teherautó szétnyomja.

De ha a légy a teherautóban van, a teherautóval együtt mozgó levegõben utazik. Ha az autó sebessége 70 mérföld/óra, a benne levõ légyé és levegõé is annyi. Tulajdonképpen a teherautóban többé-kevésbé minden együtt mozog, s az autó és tartalmának szemszögébõl nézve a külsõ világ mozog tekinthetjük úgy, hogy a teherautó áll, és ekkor a tartalma is áll.

Amíg a légy és a levegõ be van zárva a teherautóba, a külsõ világ mozgása érdektelen. A légy kering a maga kis zárt világában. De ha kinyitjuk a teherautó ablakát, és a légy akkor repül ki, amikor egy jelzõtábla halad el az autó mellett, szétkenõdhet rajta a "mozgó" táblával lejátszódó ütközés miatt. Minden relatív, és ha a teherautót tekintjük állónak, nem szeretnénk, ha az autó tartalma a külsõ világ mozgó elemeinek (fáknak, hídfõknek, jármûveknek) ütközne.

A fordítás Louis A. Bloomfield
How Things Work címû gyûjteménye alapján készült

Vissza a kérdésekhez http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/