Lelassíthatjuk-e a molekulákat, hogy az ételt gyorsan lehûtsük?
A hõ a melegebb testek felõl áramlik a hidegebbek felé. Ezért ha az ételt meleg helyre tesszük, felmelegszik, ha hidegbe tesszük, lehûl. Az ételt azonban úgy is felmelegíthetjük, ha egy energiafajtát hõenergiává alakítunk az étel belsejében. A mikrohullámok például behatolnak az ételbe, és energiájuk az étel belsejében hõenergiává alakulhat át; így gyorsíthatják fel a fõzést.

Az ételbõl azonban nem tudjuk kivenni a hõenergiát ehhez hasonló módszerrel. Meg kell várnunk, amíg a hõenergia az étel belsejébõl az étel felületére vándorol, és átadódik a hidegebb környezetnek. Ez a kitétel a termodinamika törvényeibõl következik, amelyek leírják, hogy a munka és a hõ miként alakítható át egymásba. A mechanikai munkát nagyon egyszerû hõvé alakítani (elég, ha összedörzsöljük a kezünket), de a hõ nagyon nehezen alakítható át munkává. Nem készíthetünk "mikrohullámú fridzsidert", amely a hõenergiát mikrohullámokká alakítja az étel belsejében.

A fordítás Louis A. Bloomfield
How Things Work címû gyûjteménye alapján készült

Vissza a kérdésekhez http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/