Ha egy fénysebességgel haladó busz végérõl valaki a busz elejére futna, gyorsabban mozogna, mint a fény, vagy energiává alakulna át?
TM, Ft. Bragg, NC
Elõször is a busz nem haladhat fénysebességgel. Még az is fantasztikus energiába kerülne, hogy megközelítse a fény sebességét.

De tegyük fel, hogy a busz a fénysebesség  99,999999%-ával száguld, és valaki a fénysebesség 0,000002%-ával (kb. 20 km/óra sebességgel) elõrerohan. Mi történik?

A busz sebességét egy külsõ megfigyelõhöz képest adtam meg, a benne ülõ utasok nem tudják meghatározni a sebességét. Ha a függönyöket elhúzzák, és a busz állandó sebességgel mozog, senki sem tudja megmondani, hogy a busz mozog-e egyáltalán. Tegyük tehát fel, hogy a busz sebességét egy álló haverhoz képest adtam meg, aki kivülrõl figyeli, hogy a busz elhúz elõtte.

Ha valaki a fénysebesség 0,000002%-ával fut a busz elejére, akkor a sebességét a többi utashoz képest adjuk meg, aki látja, hogy a futó elõreszalad. A nagy kérdés az, hogy az álló haver mit lát. Látja, hogy valaki elõrefut, de a sebességét csak kicsivel érzékeli többnek a fénysebesség  99,999999%-ánál. A két sebesség nem úgy adódik össze, ahogy várnánk. Miért?

A választ a speciális relativitáselmélet adja meg, de itt csak egy egyszerû, bár furcsa képpel érzékeltetjük, hogy mi történne. Az álló haver torzult buszt lát elsuhanni maga elõtt olyan buszt, amely haladtában szinte palacsinta vastagságúra lapul össsze. A palacsintában olyan közel van a busz vége az elejéhez, hogy a futó sebessége a buszban csak nagyon kicsi lehet. Hogy a busz miért zsugorodik ennyire össze, arra szintén a speciális relativitáselmélet ad választ.

A fordítás Louis A. Bloomfield
How Things Work címû gyûjteménye alapján készült

Vissza a kérdésekhez http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/