Azt olvastam egyszer, hogy ha egy csónakból kidobnánk egy ágyúgolyót a vízbe, a vízszint süllyedne. Elmagyarázná egy laikusnak, hogy mi történik ilyenkor?
MJB, Lafayette, LA
Amíg az ágyúgolyó a csónakban van, a súlya mélyebbre nyomja a csónakot a vízben. Ahhoz, hogy a csónak az ágyúgolyót megtartsa, a golyó súlyának megfelelõ vizet ki kell szorítania ahogyan Archimedész törvényébõl tudjuk. Mivel az ágyúgolyó nagyon sûrû, a csónak talán nyolc ágyúgolyó térfogatának megfelelõ vizet is kiszorít, hogy létrejöjjön az a felhajtóerõ, amely az ágyúgolyót megtartja. Ez a kiszorított víz a tó felszínén jelenik meg, tehát a víz szintje emelkedik.

Tegyük föl, hogy az ágyúgolyót kidobjuk a vízbe. A golyó gyorsan lesüllyed a tó fenekére. A csónak most magasabban úszik, mint korábban, mert nem kell nyolc ágyúgolyó-térfogatnyi vizet kiszorítania. Bár maga a golyó kiszorít egy ágyúgolyó térfogatának megfelelõ vizet, a vízben levõ tárgyak hét ágyúgolyó-térfogatnyival kevesebb vizet szorítanak ki. Tehát a tó vízszintje egy picit csökken, ha a golyót a csónakból behajítjuk a vízbe.

A fordítás Louis A. Bloomfield
How Things Work címû gyûjteménye alapján készült

Vissza a kérdésekhez http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/