Házi feladat megoldás, 10. fejezet
Karboxil-vegyületek


1. Nevezzük el a következõ molekulákat:


a)

5-fenil-4-oxo-pentán-nitril



b)

(S)-4-bróm-N-propil-pentánamid




c)

izopropil-ciklopentán-karboxilát




2. A fehérjékben amid kötés található (peptid kötésnek is nevezik), ilyen van például az N-metil-acetamidban is. A fehérjék erõs savban hidrolizálhatók. Írjuk fel az N-metil-acetamid savas hidrolízisének mechanizmusát.





3. A zsírok észter funkciót tartalmaznak (ez rendszerint egy triészter három zsírsav és glicerin (propán-1,2,3-triol) között) Írjuk fel a glicerin és a dekánsavból felépíthetõ triészter szerkezetét.





4. Butánsavból kiindulva állítsunk elõ:

a) 1-butanolt





b) 1-bróm-butánt




c) butil-butanoátot

vagy

vagy






d) butánamidot




e) pentánsavat



 Vissza